Eiwitten in sojaproducten

Soja wordt veel gebruikt in vleesvervangers. Duurzame soja is afkomstig van de sojaboon. De sojaboon is een peulvrucht. Daar wordt onder meer sojaolie van gemaakt. Maar ook veel andere producten. Soja is bijzonder rijk aan eiwitten en onverzadigd vet. Onverzadigde vetten zijn goede vetten. Ze helpen je gezond te blijven.

 

Schijf van Vijf

Veel sojaproducten vallen in vak drie van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit is hetzelfde vak waar vlees, zuivel, ei, vis en vleesvervangers in zitten. Je kunt van soja dus ook sojaolie maken, welke weer onder schijf vier weg te schrijven is. In vak vier zitten oliën en vetten. Sojaolie is een goede olie, waarin je prima kan bakken en braden.

 

Sojaproducten in vak 3

Er zitten meerdere sojaproducten in vak 3 van de Schijf van vijf, waaronder:

  • sojadrink: een drank die uit gekookte en gepureerde sojabonen bestaat
  • tofú: gemalen sojabonen die met een zuursel worden gestremd tot een vast product;
  • vleesvervangers op basis van eiwitten in soja;
  • tempé: de koek van sojabonen die zachtgekookt zijn. Vanwege de behandeling met een schimmel heeft tempé een lichtzure smaak.

schijf van VIJF

Gezondheid

Zoals gezegd is soja rijk aan plantaardige eiwitten en onverzadigde vetten. Calorieën zijn opgebouwd uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Eiwitten – ook uit soja – zorgen voor aminozuren, welke helpen om eiwitten te bouwen in lichaamscellen. Dat is goed voor de ontwikkeling van cellen. Het zorgt voor een betere bloedstroming door het lichaam en houd je dus gezond.

Wanneer producten op basis van soja gemaakt zijn, bevatten ze vaak al veel eiwitten en onverzadigde vetten. Het is echter ook zaak dat de producten voldoende vitamine B1 en ijzer bevatten. Dat zijn vitaminen die in gewoon vlees voorkomt en die je als vegetariër dus niet binnenkrijgt.

 

Koemelkallergie

Wanneer je te kampen hebt met een koemelkallergie werken sojaproducten ook. Je kan dan sojadrink nemen, zoals melk en yoghurt op basis van soja. Die is intussen in veel verschillende smaken te verkrijgen. Je kunt deze melkproducten ook gebruiken als basis voor andere gerechten, zoals pannenkoeken of lasagne. Sojamelk is vaak zoeter dan gewone melk. Kinderen vinden het vaak

 

Etikettering

Vanaf december 2014 is een wet aangenomen in Europa die voorschrijft dat op alle producten dient te staan welke soort olie gebruikt is. Denk hierbij aan olijfolie, palmolie en sojaolie. Nieuwe producten moesten al voor 2014 aan die eis voldoen.

De reden is dat soja genetisch gemodificeerd kan zijn. Wanneer dat het geval is, dient men daarvan af te weten en dus moeten fabrikanten daar melding van maken op het etiket.

 

Biologische keurmerken

Wanneer je niet wil dan soja genetisch gemodificeerd is, kun je kiezen voor een sojaproduct met biologisch keurmerk. Deze producten zijn niet genetisch gemodificeerd.

 

Duurzaamheid

Het telen van sojabonen behoeft weinig kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Soja wordt vooral uit Zuid-Amerika geïmporteerd en belast daardoor het milieu meer dan andere producten die dichterbij huis worden geteeld. Denk aan raapzaad of aan erwten. Daarbij speelt het een rol dat de teelt vaak ontbossing oplevert, omdat oerwoud gekapt wordt om plaats te maken voor plantages. Ook ontstaan zo erosie, verwoestijning en dergelijken.

Om te voorkomen dat dit gestimuleerd wordt, zijn er duurzame projecten. Hierbij wordt alleen soja gekocht van boeren met aandacht voor het milieu. De meeste vleesvervangers zijn gemaakt van duurzame soja.

Groene soja is soja die voldoet aan de criteria van de organisatie WNF (Wereld Natuurfonds) en de Zwitserse COOP-supermarkten. De soja gaat niet ten koste van het milieu. Groene soja vind je in sojaproducten en veevoer, onder meer voor koeien.

Duurzame soja voor koeien in veevoer